Certyfikat żywności ekologicznej 2011
Wszystkie nasze produkty otrzymały na 2011 rok certyfikat zgodności w zakresie „Wprowadzenie do obrotu produktów rolnictwa ekologicznego”. Oznacza to dwie rzeczy. Po pierwsze spełniamy wymagania obrotu produktami ekologicznymi czyli mamy odpowiednie procedury dystrybucji, składowania, oznakowania, ewidencji itd. Po drugie jednostka certyfikująca, w naszym wypadku Cobico sp. z o.o. PL-03, potwierdziła, że nasze soki pochodzą w upraw ekologicznych. Link do certyfikatu: http://herbalyes.itl.pl/blog/Cobico 2011 pl.pdf. Procedura polega na tym, że firma, która oznacza swój produkt jako ekologiczny powinna podać się kontroli w zakresie jaki przewidziany w takim wypadku. Jednostki certyfikacyjne wyznacza Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Po uzyskaniu certyfikatu można posługiwać na opakowaniach unijnym znakiem rolnictwa ekologicznego, który wygląda tak:
Wszystkie inne certyfikaty, amerykańskie, japońskie, marsjańskie czy reptyliańskie, nic nie dają.
Istnieje obowiązek wystąpienia o certyfikat oddzielnie w każdym kraju EU, nawet jeśli posiada np. już niemiecki, trzeba w Polsce wystąpić o procedurę certyfikacji osobno. Pod znakiem rolnictwa ekologicznego jak wyżej powinien znajdować kod jednostki certyfikującej. Dla polski zaczyna się od „PL”. Co to oznacza w praktyce? Jeśli zależy ci na tym, aby używać wartościowych produktów rolnictwa takich jak kasze, zboża, soki itd zobacz co jest na opakowaniu. Zakładam, że jeśli tu trafiłeś, to masz jakieś pojęcie o zdrowym podejściu do życia. Faktem niestety jest, że wiele firm z branży sprzedaje kiepskiej jakości produkty, często są oznaczone jako ekologiczne. Podaliśmy jeden ze sposobów weryfikacji.