Oczyszczanie sokami na wiosnę

carrot-juice

 

Posiłki podawane w formie soków są łatwo przyswajalne z uwagi na fakt, iż błonnik i twarde kawałki owoców czy warzyw zostają usunięte, dzięki czemu nasz organizm nie musi zużywać dodatkowych porcji energii na ich przetrawienie. Właściwie przygotowane soki charakteryzują się wysoką siłą biologiczną, co z kolei sprawia iż podczas procesów trawiennych możliwe jest wykorzystanie maksymalnego potencjału, jaki oferują.

Soki z warzyw silnie alkalizują organizm. Istotne jest, aby napoje takie spożywać na pusty żołądek, tak aby spożywany koktajl nie musiał być trawiony razem z innymi posiłkami oraz aby łatwiejsze było przyswojenie składników odżywczych. Soki przygotowywane z warzyw zielonych zawierają znaczne ilości chlorofilu, sprawiają, że skóra wygląda młodziej, jak również pozwalają na osiągnięcie długowieczność i korzystanie ze zwiększonych pokładów energii.

Doktor Norman W. Walker, ochrzczony przez niektórych “guru” przygotowywania soków mówi, iż sok z marchwi jest jednym z najlepszych napojów, jakie możemy spożywać, jak również zaleca on picie takiego soku tak często, jak to tylko możliwe.  Doktor poleca następujące soki:

 

Sok z lucerny

W formie soku, ta roślina należąca do gatunku bylin bobowatych charakteryzuje się niezaprzeczalnymi właściwościami zdrowotnymi. Dostarczane przez nią mikroelementy niezbędne są organizmowi i jego poszczególnym organom do właściwego funkcjonowania. Sok z lucerny jest jednak zbyt mocny działaniu, aby możliwe było spożywanie go w postaci stężonej. Najlepsze efekty daje w połączeniu z sokiem marchwiowym. Odkryto, iż napój taki korzystnie wpływa na łagodzenie problemów żylnych oraz sercowych. Może on także pozwolić na zmniejszenie negatywnych efektów chorób układu oddechowego, a w szczególności płuc. Odrobina soku z marchwi, lucerny i sałaty pozwoli także na przyspieszenie wzrostu włosów.

Sok marchwiowy

Sok z marchwi spożywany powinien być w odpowiednich ilościach – od 1 do 8 małych szklanek dziennie. Napój taki normalizuje działanie całego organizmu. Marchew w formie płynnej jest jednym z najobfitszych źródeł witaminy A, która wspomaga poprawę struktury kostnej zębów, a następnie utrzymanie jej we właściwym stanie.

Matki karmiące piersią powinny spożywać znaczne ilości soku marchwiowego w celu poprawy jakości produkowanego mleka. Sok z naturalnych marchwi (w przeciwieństwie do soków sprzedawanych w butelkach lub kartonach) pozwala na zminimalizowanie efektów chorób wrzodowych i nowotworowych. Dodatkowo doskonale chroni on przed infekcjami, wspomagając działanie nadnerczy. Badacze uważają także, iż spożywanie soku z marchwi pozwala na zauważalne poprawienie stanu wzroku.

Sok z selera

Napój ten jest bezsprzecznie korzystny jeżeli chodzi o poprawę jakości czerwonych krwinek wytwarzanych przez organizm. Jest on bogaty w naturalny sód. Typowa sól posiada nierozpuszczalne mikroelementy nieorganiczne. Powstawanie żylaków, stwardnienie tętnic oraz pochodne problemy zdrowotne wywołane mogą być spożywaniem zbyt dużej ilości tego niezdrowego typu soli.

Sól jest jednak potrzebna do wytwarzania oraz utrzymania właściwej konsystencji soków trawiennych organizmu. Bez soli procesy trawiennie niemal nie zachodzą. Należy jednak pamiętać, iż właściwej jakości sól powinna być rozpuszczalna w wodzie.

Każda komórka ciała jest nieprzerwanie opłukiwana w roztworze słonej wody. Jeżeli roztworu tego nie jest wystarczająco dużo, dojść może do negatywnego procesu zwanego odwodnieniem. Odkryto, iż sól kamienna w ograniczonych ilościach rozpuszczała jest w wodzie i może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Sok z selera pozwala również na normalizację temperatury ciała.

Sok z ogórka

Napój taki wpływa na nasze zdrowie pozytywnie w wielu kwestiach, przykładowo poprawia porost włosów oraz utrzymuje odpowiednią ilość siarki w organizmie, głównie w przypadku, gdy jest on zmieszany z sokiem z marchwi i szpinaku. Napój okazuje się być pomocny przy problemach z dziąsłami i zębami, chorobach skórnych, jak również pozwala na zapobieganie łamaniu się paznokci i wypadaniu włosów.

Sok z pietruszki

Jest to jeden z najmocniejszych soków, który nie powinien być spożywany w formie stężonej. Zwiera on składniki, które pozwalają na utrzymanie właściwego funkcjonowania nadnerczy i tarczycy. W zauważalnym stopniu wspomaga on działanie nerek i pęcherza moczowego, jak również jest doskonałym lekarstwem naturalnym przy leczeniu wszelkich chorób oczu i nerwów wzrokowych. Sok z pietruszki zmieszany z sokiem z marchwi jest niezwykle pomocny przy normalizowaniu cyklu miesiączkowego.

Sok z buraka

Jest to jeden z najefektywniejszych napojów w kwestii wspomagania wytwarzania czerwonych krwinek oraz ogólną poprawę jakości krwi. Początkowo zalecane jest przyjmowanie większych ilości soku marchwiowego i zauważalnie mniejszej napoju sporządzonego na bazie buraka, a następnie zwiększanie spożycia tego drugiego, aby organizm był w stanie właściwie zareagować na oczyszczające efekty. Napój taki pozwala również na pozbycie się problemów związanych z nieregularnym miesiączkowaniem.

Mieszanka soku z buraka, marchwi i ogórka wspomaga usuwanie kamieni żółciowych, kamieni nerkowych i piasku nerkowego. Mieszanka taka jest jednym z najlepszych napojów oczyszczających i pozwala na poprawę funkcjonowania nerek, wątroby, pęcherza moczowego oraz prostaty.


Tagi: ,

2 komentarzy do “Oczyszczanie sokami na wiosnę”

  1. Malika napisał/a:

    Dziękuję za przypomnienie, że soki są tak fantastyczne, od dzisiaj zaczynam działać w kuchni… ;) Pozdrawiam.

  2. Admin napisał/a:

    Trafny komentarz. Mam dokładnie to samo odczucie, że soki są fantastyczne. Tak niewiele trzeba wysiłku a wiele korzyści :). Pozdrawiam!

Skomentuj

*

Current day month ye@r *

Herbalyes