Układ immunologiczny: 9 produktów poprawiających jego funkcjonowanie

3635-fruit-photo

 

Wypróbuj opisane poniżej dziewięć produktów, a poprawisz kondycję swojego systemu immunologiczny:


Warzywa o jasnym zabarwieniu

Prawdopodobnie wiesz, że powinieneś jeść warzywa charakteryzujące się zróżnicowanym zabarwieniem.  Czy wiesz jednak, dlaczego tak jest? Jasnozielone, żółte oraz pomarańczowe warzywa posiadają najwyższy poziom karotenoidów takich jak beta karoten. Są to przeciwutleniacze, które pozwolą na utrzymanie Twojego systemu odpornościowego we właściwej kondycji. Spróbuj włączyć do swojej diety takie warzywa jak papryka, marchewki czy dynia. Postaw na różnorodność i nie kieruj się przekonaniem, że najlepsze efekty daje każdorazowe spożywanie nieurozmaiconych sałatek. Dołącz wspomniane składniki do pożywnych zup, dodaj warzywa do przygotowywanej lazanii lub też poszatkuj je i dodaj do klopsików czy kotletów.

Orzechy

Orzechy zawierają duże ilości przeciwutleniaczy i witamin. Co ważniejsze – zawierają także spore ilości cynku. Spożywanie orzechów przyczynić się może do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych. Zawsze znajdzie się również dla nich miejsce w Twojej torebce lub plecaku, a jako szybka przekąska będą wprost idealne.

Jagody

W jagodach znajdują się znaczne ilości witaminy C. Naukowcy uważają, iż może ona zapobiegać uszkodzeniom komórek i z uwagi na ten fakt idealnie nadaje się do poprawy kondycji naszego systemu immunologicznego. W szczególności czarne jagody zawierają duże ilości bioflawonoidów, które spełniają rolę przeciwutleniaczy i zwalczają wolne rodniki znajdujące się w naszym organizmie. Zaleca się spożywanie różnych typów jagód, jako że specjaliści uważają, iż w takim przypadku ich wpływ na organizm jest najkorzystniejszy. Nie można również zapomnieć o doskonałym smaku tych owoców.

Czekolada

CO?! Przecież czekolada jest bardzo niezdrowa! Okazuje się jednak że to nie do końca prawda. Dowiedziono bowiem, że kakao w znacznym stopniu poprawia kondycję systemu odpornościowego. Wszyscy natomiast dobrze wiemy, że czekolada zawiera je w znacznych ilościach. Jeżeli ograniczymy ilość spożywanych tłuszczy i cukrów, kakao może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Co więcej, kubek gorącego kakao działa na nasz system odpornościowy w sposób bardzo zbliżony. Nie przesadzajmy jednak z ilością spożywanego cukru!

Czosnek

Czosnek umożliwia naszemu organizmowi zwalczanie infekcji i bakterii (a może nawet i chroni przed wampirami!). Dzięki swoim właściwościom przeciwwirusowym oraz antybakteryjnym, czosnek przyspiesza wytwarzanie białych krwinek. Działa również jako przeciwutleniacz, a dodatkowo jest jednym z produktów, które najłatwiej włączyć do codziennej diety. Dodawaj go do zup, zapiekanek oraz sosów. Istnieje bowiem ogromna ilość możliwości wykorzystywania czosnku każdego dnia.

Jogurt

Wszyscy potrzebujemy jak największej dawki dobrych bakterii w naszym ciele, a jogurty są ich doskonałym źródłem. Żywe kultury bakterii zawarte w jogurcie pozwalają na powstrzymanie przeziębień w przedbiegach! Jogurt grecki zawiera największą ilość żywych kultur bakteryjnych.

Herbata

Herbata zawiera aminokwas, który pozwala na utrzymanie właściwego funkcjonowania system immunologicznego. L-teanina zawarta jest w każdym typie herbaty. Nawet herbaty bez dodatku kofeiny mają jej zdrową dawkę. Nie wahaj się więc wypić choćby szklanki.

Grzyby

Jeżeli chcesz, aby Twoje ciało radziło sobie z infekcjami we właściwy sposób, koniecznie jedz produkty, które zwiększą szybkość produkcji i aktywność białych krwinek. Takim produktem mogą być na przykład grzyby. Istnieje bowiem wiele typów grzybów, a każdy z nich może zostać przygotowany w taki sposób, aby zapewnić Ci jak największe korzyści zdrowotne.

Słodkie ziemniaki

Bataty zawierają duże ilości witaminy A. Nasza skóra potrzebuje jej w znacznych ilościach aby utrzymać właściwą swoja kondycję. Jeżeli największy organ ciała znajduje się w dobrej kondycji, istnieją o wiele większe szanse, że uda się zdusić infekcję w zarodku.

Postaraj się, aby Twoja dieta była urozmaicona i interesująca. Jeżeli znudzi Cię regularne spożywanie owoców i warzyw, skłoń się ku produktom, których nigdy wcześniej nie próbowałeś i wyjdź poza utarty schemat jabłek i pomarańczy. Pamiętaj że mieszanina kolorów na talerzu może przyczynić się do zadowolenia ze spożywania takiego posiłku.

 

 


Tagi:

Skomentuj

*

Current day month ye@r *

Herbalyes