Siedem produktów spożywczych najlepiej zapobiegających starzeniu

avocado

 

W niniejszym artykule zaprezentowano 7 produktów spożywczych, które hamują procesy starzenia organizmu, pozwalają na ogólną poprawę stanu zdrowia i naszego wyglądu, a jednocześnie umożliwiają na zakosztowanie długowieczności. Produkty te powinny stać się istotnym dodatkiem do codziennych przedsięwzięć mających na celu utrzymanie właściwego stanu zdrowia. Pozwoli to bowiem na zachowanie doskonałego wyglądu jak i samopoczucia, niezależnie od tego, ile mamy lat na karku.

Zielone warzywa liściaste oraz warzywa z rodziny krzyżowych

Zapewne wielokrotnie zdarzyło Wam się usłyszeć wypowiedzi ekspertów z dziedziny zdrowego żywienia oraz dietetyków, namawiających do spożywania możliwie największych ilości warzyw liściastych – jest jednak ku temu dobry powód. Te niezwykle pożywne warzywa zawierają folianty, wapń oraz inne składniki odżywcze, które umożliwiają utrzymanie właściwej struktury kostnej, zapobiegają upośledzeniu funkcji poznawczych oraz wykształcaniu się problemów ze wzrokiem, które są ściśle powiązane z procesem starzenia. Co więcej, warzywa zielone charakteryzują się właściwościami przeciwnowotworowymi.

Dieta, która bogata jest w warzywa z rodziny krzyżowych, między innymi w brokuły, również pozwala na zmniejszenie ryzyka pogorszenia się pamięci. Warzywa liściaste oraz te zaliczane do rodziny krzyżowych, takie jak: kapusta włoska, botwina, endywia szerokolistna, burak czy szpinak stanowić mogą przepyszny dodatek do wszelkiego rodzaju posiłków, włączając w to dania smażone na dużym ogniu, sałatki i zupy.

Morele

Te niewielkie, podobne do brzoskwiń owoce wydawać się mogą niepozorne, jednak kryją w sobie niezwykłe mikroelementy hamujące proces starzenia się. Jasnopomarańczowe wnętrze moreli zawdzięcza swoje zabarwienie obecności karotenoidów, które mają silne działanie przeciwutleniające i pozwalaną na zapobieganie chorobom serca, zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Organizm ludzki przekształca beta-karoten w witaminę A, która pozwala na zachowanie właściwej kondycji oczu, skóry, włosów, dziąseł oraz gruczołów wewnętrznych.

Wieloletnie badania dowiodły, iż morele charakteryzują się najwyższym poziomem i największą różnorodnością karotenoidów ze wszystkich produktów spożywczych dostępnych na rynku. Ich zbawienne działanie polega także na gaszeniu pragnienia, właściwym uzupełnianiu płynów i oczyszczaniu organizmu.

Jagody

Naukowcy odkryli iż jagody wyróżniają się jednym z najwyższych poziomów zawartości substancji przeciwutleniających ze wszystkich owoców (fakt ten zbadano na podstawie zdolności pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze). Kapusta włoska oraz szpinak to jedyne warzywa, w przypadku których zdolność ta jest równie wysoka, co w przypadku świeżych jagód. Świeże jagody zawierają również znaczne ilości fitochemikaliów oraz pigmentów zwanych antocyjanami, które minimalizują ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, poprawiają działanie układu moczowego, funkcje pamięciowe oraz pozwalają procesowi starzenia przebiegać w naturalny, zdrowy sposób.

Jagody są także doskonałym źródłem kwercetyny, flawonolu, który działa zarówno jako przeciwutleniacz jak i substancja o działaniu przeciwnowotworowym, chroniąc przed rakiem i chorobami serca. Przeciwzapalne właściwości jagód przyczyniają się według naukowców do spowolnienia procesu utraty sprawności umysłowej, która często powiązana jest z procesem starzenia. Badacze informują, iż borówki mogą nawet spowolnić pogarszanie się funkcji poznawczych, który to problem zdrowotny charakteryzowany jest jako jeden z symptomów choroby Alzheimera.

Oliwa z oliwek

Włosi znani są ze swej długowieczności, jak również z faktu, iż starzeją się z wdziękiem. Nie powinno być to zaskoczeniem, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, iż oliwa z oliwek stanowi istotną część diety śródziemnomorskiej. Oliwa ta zawiera zdrowotne tłuszcze w formie kwasów tłuszczowych omega-3. Nie tylko pozwalają one na odsunięcie ryzyka chorób serca dzięki działaniu przeciwzapalnemu, ale również zmniejszają poziom cholesterolu oraz polepszają krążenie skórne i procesy trawienne. Wszystkie te czynniki wpływają na poprawienie się kondycji organizmu i w efekcie – na możliwość dożycia później starości.

Pomidory

Jak informują niemieccy uczeni, jedzenie pomidorów może okazać się doskonałym rozwiązaniem jeżeli pragniemy zadbać o stan naszej skóry. Ochotnicy biorący udział w badaniu spożywali codziennie dawkę przecieru pomidorowego zmieszanego z oliwą z oliwek z pierwszego tłocznia lub zwykła oliwą z oliwek przez dziesięć tygodni. Po codziennej ekspozycji na działanie promieni ultrafioletowych, grupa spożywająca rzeczone produkty wykazywała o 40 % mniej oparzeń słonecznych widocznych na skórze niż grupa, która spożywała wyłącznie oliwę z oliwek. Wysoce korzystnym składnikiem pomidorów jest likopen, który chroni skórę przed nadmiernym utlenieniem, będącym głównym powodem powstawania zmarszczek. Połączenie pomidorów z oliwą z oliwek pozwoli organizmowi na lepsze wchłanianie likopenu.

Surowe migdały

Migdały zawierają znaczne ilości trudnej do pozyskania w inny sposób witaminy E. Jedna garść tego produktu zapewnia połowę zalecanej dziennej dawki rzeczonego składnika. Surowe migdały są najzdrowszą odmianą orzechów. Dostarczają one organizmowi największą ilość składników odżywczych w czystej, nieprzetworzonej formie.

Gdy badacze z kilku wiodących szkół medycznych przyjrzeli się wpływowi różnorodnych witamin i minerałów na szybkość poruszania się, koordynację ruchową oraz umiejętności zachowania równowagi u osób, które skończyły 65 rok życia, okazało się że jedyną witaminą mającą wpływ na poprawę tychże cech jest witamina E. Ochotnicy charakteryzujący się najsłabszą kondycją fizyczną mieli także najniższy poziom witaminy E w organizmie, natomiast uczestnicy wykazujący się nienaganną tężyzną wyróżniali się na tle innych badanych odpowiednim poziomem rzeczonego składnika. Witamina E pozwala na zachowanie właściwej koordynacji poprzez neutralizowanie wolnych rodników zarówno w mięśniach jak i w układzie nerwowym.

Awokado

Zawierające najwyższej jakości kwasy omega-3 awokado jest produktem o największej ilości mikroelementów wpływających na wytworzenie środowiska zasadowego w organizmie. Awokado posiada także znaczne ilości witaminy E, która umożliwia zachowanie odpowiedniej kondycji skóry, uzyskanie efektu lśniących włosów oraz opóźnienie powstawania zmarszczek. Niezwykle pożywną przekąską okazać się może przykładowo sałatka sporządzona z surowych owoców awokado z dodatkiem cytryny i soli morskiej.

 

 


Skomentuj

*

Current day month ye@r *

Herbalyes